• Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
Instagram Facebook-f Tiktok Youtube
Начало ОбразоваНИЕ

От лев към евро. Засяга ли те това?

от Велизар Велев
ноември 20, 2024
в ОбразоваНИЕ
A A
0
От лев към евро. Засяга ли те това?
Споделете във FacebookСподелете в X

Автор: Велизар Велев

Ще се промени ли драстично животът ни, ако приемем еврото? Това е въпрос, на който трудно може да се отговори със сигурност. Но ако някой успее да предвиди какво точно ще се случи, вероятно ще получи Нобелова награда, шегува се Иво Станков, финансист с дългогодишен опит в Българската фондова борса и настоящ консултант.

Какви са условията за присъединяване към еврозоната?

България трябва да покрие няколко основни критерия, за да влезе в еврозоната. Според официалната информация на ЕС те са:

  • Инфлация в рамките на нормата – не трябва да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта инфлацията на трите държави с най-добри икономически показатели (Германия, Франция и Испания).
  • Финансова дисциплина – страната не трябва да използва повече ресурси от наличните.
  • Стабилност на валутния курс – стойността на лева спрямо еврото трябва да бъде стабилна за поне две години, без големи колебания.
  • Ниски лихви – лихвените проценти не трябва да са по-високи от тези в най-стабилните икономики на ЕС с повече от 2%.

От данните на Българската народна банка (БНБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче, все още не покриваме критерия за инфлацията. Прогнозата е, че до края на годината това няма да е проблем, но според Димитър Радев, управител на БНБ, България може да не влезе в еврозоната през 2025 г., а по-скоро през 2026 г.

Евро или лев?

Мнозина се питат дали има смисъл да се преминава към еврото. Има опасения от покачване на цените на стоките и услугите, а други смятат, че няма голяма разлика между лева и еврото. Но Иво Станков е категоричен, че в дългосрочен план ползите ще бъдат много повече. Той дава пример с клиентите си, които често плащат в евро, но губят пари при обмена, макар че този разход не е осезаем в краткосрочен план.

„Еврозоната носи стабилност, улеснява търговията, пътуванията и сътрудничеството между страните“, казва Станков.

Как ще се случи превалутирането от лев в евро?

Ако приемем еврото, цените ще се разделят на валутния курс на еврото спрямо лева (1.95583) и ще се закръглят до втория знак след десетичната запетая. Пример: ако картофен чипс струва 5,99 лева, след разделяне на 1,95583 получаваме 3,06 евро. Ако третият знак след запетаята е 5 или повече, то втората цифра се увеличава с 1 (например, 3,07 евро).

През първата година от приемането на еврото ще има табелки с цени и в лева, и в евро, за да сме сигурни, че не ни мамят.

Какви са пречките?

Една от основните притеснения е, че може да има спекула и хаос на местно ниво. Въпреки това, Иво Станков твърди, че ефективните контролни органи трябва да се намесят, за да предотвратят злоупотреби. Според официалните източници на ЕС, инфлацията при приемането на еврото няма да надвишава 0.3%, а покачването ще е еднократно. Така се разбива мита за „удвояването на цените“ при преминаване към евро.

Лев или евро – няма разлика?

„Каква е разликата между лев и евро? Парите служат за разплащания и спестявания“, казва Иво Станков. Той самият планира да запази няколко български банкноти за спомен, за да ги покаже на младото поколение – за да не забравят от къде идват.

Илюстрация: Canva

Свързани Публикации

Островите на свободата на Милчо Левиев

Островите на свободата на Милчо Левиев

ноември 18, 2024
Процесът Зад Кулисите

Процесът Зад Кулисите

март 2, 2025
Защо се върнах в България?

Защо се върнах в България?

октомври 30, 2024

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търси …

Няма резултат
Вижте всички резултати

Рубрики

Популярни

Поезия на тревата и Таро под терасата
AртStreet

Поезия на тревата и Таро под терасата

от New Blog 4U
май 5, 2025
Изкуството на границата между реалност и трансформация на материята
АrtTube

Изкуството на границата между реалност и трансформация на материята

от New Blog 4U
февруари 20, 2025
,,Аз още броя дните“ – роман за любовта и войната, която я разрушава
Новини4U

,,Аз още броя дните“ – роман за любовта и войната, която я разрушава

от Селин Ариф
февруари 24, 2025

Най-нови

Поезия на тревата и Таро под терасата

Щраусът на Нора Ампова или защо изкуството е вечно

Възкресение Христово в село Звездица – Вяра, Благодат и Надежда

Свободата на Украйна: когато войната не е само на фронта

„Света Неделя“, 1925: какво се случва, когато идеологията заглуши човечността

Великден от баба до Pinterest

Събития Събития Събития

Новини4U

ОбразоваНИЕ

  • Професия Студент
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • ДепартаментЪТ
  • Нрави и Обичаи
  • Професия Студент
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • ДепартаментЪТ
  • Нрави и Обичаи

АrtTube

  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика

LifeStile4U

  • (Не)удобнияТ стол
  • Бъди позиТИвен
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Мода
  • Бекстейдж
  • (Не)удобнияТ стол
  • Бъди позиТИвен
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Мода
  • Бекстейдж

ПоПътя

Студентско радио

ФотоГалерия

АрхивиТЕ

Нашите Автори

Кои сме ние

NB4U-Logo

Гласът на студента!

Най-четени

Поезия на тревата и Таро под терасата

Щраусът на Нора Ампова или защо изкуството е вечно

Седем кратки истории за Санторини, които може би не знаете

Най-коментирани

Любов в чаша кафе

Познавате ли Дида от „Диада“?

Пет книги за (не)порасналите

За контакти

  • +359 889 128 861
  • newblog@nbu.bg

Следвайте ни в

Instagram Facebook-f Tiktok Youtube
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.
Уеб дизайн от SEOMAX.bg
  • Общи условия за ползване
  • Защита на личните данни
  • Общи условия за ползване
  • Защита на личните данни
Бисквитки

За да осигурим най-доброто изживяване, използваме технологии като "бисквитки" за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието за тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да се отрази неблагоприятно на определени функции и характеристики.

Функционални Always active
Техническото съхраняване или достъпът са строго необходими за легитимната цел да се даде възможност за използване на конкретна услуга, изрично поискана от абоната или потребителя, или единствено с цел да се осъществи предаване на съобщение по електронна съобщителна мрежа.
Опции
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Статистика
Техническото съхранение или достъпът са необходими за легитимната цел да се съхраняват предпочитания, които не са поискани от абоната или потребителя. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Маркетинг
Техническото съхранение или достъпът са необходими за създаване на потребителски профили за изпращане на реклами или за проследяване на потребителя на даден уебсайт или на няколко уебсайта за подобни маркетингови цели.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Настройки
{title} {title} {title}
Няма резултат
Вижте всички резултати
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
  • Нрави и Обичаи
  • ДепартаментЪТ
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • Професия Студент
  • АrtTube
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • LifeStyle4U
  • (Не)удобнияТ стол
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Бъди позиТИвен
  • Мода
  • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
  • Нрави и Обичаи
  • ДепартаментЪТ
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • Професия Студент
  • АrtTube
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • LifeStyle4U
  • (Не)удобнияТ стол
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Бъди позиТИвен
  • Мода
  • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Нашите Автори
  • ФотоГалерия
  • АрхивиТЕ
  • Нашите Автори
  • ФотоГалерия
  • АрхивиТЕ
Instagram Facebook-f Tiktok Youtube