• Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
Instagram Facebook-f Tiktok Youtube
Начало LifeStyle4U Бъди позиТИвен

Свети Валентин или Трифон Зарезан – героят е виното

Какво го прави специално

от New Blog 4U
април 1, 2025
в Бъди позиТИвен
A A
0
Свети Валентин или Трифон Зарезан – героят е виното
Споделете във FacebookСподелете в X

От Анелия Диамандиева

14 февруари наближава. Без значение дали празнувате Трифон Зарезан с или без валентинка, виното по всяка вероятност ще бъде герой на вечерта. Докато влюбеният човек не винаги може еднозначно да отговори защо обича половинката си, то това в никакъв случай не важи за виното.
Много от нас харесват хубавото вино, но не могат да обяснят, кое не е наред, когато им поднесат нещо посредствено. Ето защо ще ви разкрием основните техники, за да познавате какво прави виното специално.

 

Сигурно не знаете, че дегустацията на виното се извършва с три сетива. Първо със зрението, после, с обонянието и чак накрая – с вкусовите рецептори. Когато се организират дегустации трябва внимателно да се подберат обстановката и времето за тях, за да усетим всичко пълноценно. Това не означава, обаче, че в ресторант или на вечеря човек не би могъл да следва същите стъпки, за да придобие достатъчно добра представа и да поръча идеалната бутилка вино. Но има и тънкости.

1. Видът на виното

Плътен ли е цветът му, или е блед? Какъв е нюансът му? Ярък и жизнен ли е или съдържа кафяви оттенъци, които подсказват възрастта на виното? Какво ни казват менискусът и ръбът на течността?

Тези въпроси не са толкова страшни, колкото изглеждат. За да разберем, дали виното е добро, първото и най-елементарно нещо, което се проверява е бистротата. Има вина, които първоначално образуват утайка, която е безвредна, ако след няколко секунди падне на дъното. Но, ако виното остава мътно, е негодно за консумация. Определени видове Мускат или Вино Верде (вид младо португалско вино) може да образуват балончета по ръба и дъното на чашата, но в почти всички останали случаи те са признак на дефект.

Следва да „аерираме“ виното, чрез разклащане. От латински „аер“ – въздух, тоест да внесем повече кислород в чашата. Тогава по ръба се образуват нишки и капчици, които се наричат „винени сълзи“.

   

А какво означава “менискус” и “ръб”? Менискусът и сълзите се образуват в зависимост от алкохолното съдържание на виното. Алкохолът прави течността по-плътна, а менискусът се появява след аерирането – повърхността на виното не остава съвсем равна, а се издига леко по
стените на чашата. Колкото по-ясно изразени са менискусът и сълзите, толкова по-плътно и следователно, по-силно е виното.

Ръбът е най-външната част от виното, щом наклониш чашата. Той дава информация за възрастта и състоянието му. Сомелиерите познават по ръба сорта на гроздето, от което е направено виното, климата и почвата, при които то е отглеждано. Логично, по-ефирния, прозрачен ръб означава по-ниска плътност, или по-леко вино. Леките вина се получават от грозде расло в по-хладен климат, докато горещите температури раждат плътните и силни вина. Младото червено вино има лилав оттенък, а младото бяло, зеленикав. Най-важното, което човек може да запомни на първо време е, че в процеса на отлежаване, както ябълките потъмняват, с годините виното се оксидира. Така старите вина, обикновено имат керемидено кафяв оттенък.

Цветът на виното е най-добре да се преценява на дневна светлина и бял фон, защото изкуственото осветление може да ни подведе. Например, флуоресцентните светлини карат червеното да изглежда кафяво и така бихме си направили погрешно заключение. Чашата се хваща в основата на дръжката и се накланя леко настрани. Червените вина варират от тъмно розово, близко до цвета на розето, до тъмно червено, почти черно. Вариантите за бялото вино минават през безцветно до тъмно златисто. А розето, противно на името си, рядко е истински розово и най-често съдържа сини, лилави или оранжеви оттенъци.

 

2. Ароматът на виното

Подобно на парфюмите, виното съдържа връхни, средни и базови нотки, които създават неговия уникален букет от аромати. Връхните нотки най-често са плодови, флорални или билкови. Те зависят от сорта грозде. Вторичните нотки се образуват при ферментацията – тогава могат да се развият млечни, хлебни или ядкови нюанси. Базовите нотки се заформят в следствие на отлежаването. Те могат да бъдат отново ядкови, дървесни или земни. Това означава ли, че тези продукти влизат в състава на виното? Съвсем не! Ароматите във виното се определят според асоциациите, които предизвикват. Ако някой опитен сомелиер ви каже, че е способен да назове над 1000 миризми, това съвсем не трябва да ви учудва, тъй като повечето хора могат преспокойно да различат поне няколко стотин аромата. Без да подозира, в мозъка на всеки човек съществува огромна библиотека от миризми, а сомелиерите биват специално обучавани да разширят максимално палитрата от аромати, които могат да назоват.

Как да помиришем?

Много просто – след като аерираме виното, кислородът помага да се освободи пълната палитра от аромати и ние можем да ги вдишаме. Добре е поемем дълбок дъх, тъй като не е препоръчително виното да се мирише два пъти в рамките на около две минути. Причината е в рецепторите на обонятелната луковица – всеки аромат активира определени нейни окончания. Тези окончания имат нужда от време да „презаредят“. Няма проблем да помиришем друго вино, тъй като нервните окончания, които ще реагират са други. Но многократното вдишване на едно и също вино ще ни разкрива все по-малко и по-малко информация за букета аромати.

3. Вкусът на виното

Колкото и да е изкушаващо да отпиете веднага щом сте вдишали, първо се уверете, че сте усетили пълния букет аромати и едва тогава пийте. Ако на 14 февруари сте на среща, може и да се въздържате от подробен анализ на виното, тъй като вкусът най-добре се разкрива чрез сърбане. Затова пък, на дегустация се чувствайте свободни да се изфукате. Заради алкохолът виното лесно се изпарява, а със сърбането се вкарва кислород, който засилва това изпарение и така се освобождават възможно най- много аромати. Освен това, истината е, че информацията, която мозъкът получава за вкуса на виното (и храната), идва на първо място от носа и едва на второ – от езика. Единствените вкусове, които езикът е способен да улови са пет – солено, сладко, кисело, горчиво и умами. Дали сладостта идва от ябълка или от шоколад обаче, мозъкът разбира благодарение единствено на обонянието.

Вече имате инструментите, с които любовта към виното да придобие нови измерения. Но не забравяйте, че тези техники се отнасят единствено до дегустацията. Веднъж щом сте избрали какво ще пиете, не прекалявайте като чакате по две минути между отпиванията или сърбате от чашата. В случай, че не можете да опитате виното, недейте непременно да поръчвате втората най-евтина бутилка от винения лист (или обратното, ако сте с възможности и държите да впечатлите валентинката си). Питайте вашия сервитьор за всичко описано горе. Цената не отговаря винаги на качеството. Дефиницията на доброто вино не се състои в някакво сложно
математическо уравнение, до което само най-големите експерти достигат, а е различна според личния вкус и възприятие на всеки човек. Дори на физиологично ниво, ние усещаме ароматите, вкусовете и текстурата по различен начин и им се наслаждаваме в различна степен. Това, което за един може да е много кисело, за друг, може да е идеално. Затова най-доброто вино е това, което носи най-голямо удоволствие на своя дегустатор.

 

 

 

Източници:

Tom Stevenson – Sotheby’s World Wine Encyclopedia

Снимки: Pinterest,

Instagram: @sunday.scaries

Свързани Публикации

Българският спектакъл „Дарът на любовта“ отличен със златен медал от краля на Йордания

Българският спектакъл „Дарът на любовта“ отличен със златен медал от краля на Йордания

януари 14, 2025
Вино и любов

Вино и любов

февруари 20, 2025
Добродетелта е достатъчна за щастието

Добродетелта е достатъчна за щастието

ноември 18, 2024

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търси …

Няма резултат
Вижте всички резултати

Рубрики

Популярни

Поезия на тревата и Таро под терасата
AртStreet

Поезия на тревата и Таро под терасата

от New Blog 4U
май 5, 2025
Кристиано Роналдо дарява кръв на всеки три месеца
Новини4U

Кристиано Роналдо дарява кръв на всеки три месеца

от New Blog 4U
април 7, 2025
Милена Караколева
Uncategorized

Милена Караколева

от New Blog 4U
април 1, 2024

Най-нови

Поезия на тревата и Таро под терасата

Щраусът на Нора Ампова или защо изкуството е вечно

Възкресение Христово в село Звездица – Вяра, Благодат и Надежда

Свободата на Украйна: когато войната не е само на фронта

„Света Неделя“, 1925: какво се случва, когато идеологията заглуши човечността

Великден от баба до Pinterest

Събития Събития Събития

Новини4U

ОбразоваНИЕ

  • Професия Студент
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • ДепартаментЪТ
  • Нрави и Обичаи
  • Професия Студент
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • ДепартаментЪТ
  • Нрави и Обичаи

АrtTube

  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика

LifeStile4U

  • (Не)удобнияТ стол
  • Бъди позиТИвен
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Мода
  • Бекстейдж
  • (Не)удобнияТ стол
  • Бъди позиТИвен
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Мода
  • Бекстейдж

ПоПътя

Студентско радио

ФотоГалерия

АрхивиТЕ

Нашите Автори

Кои сме ние

NB4U-Logo

Гласът на студента!

Най-четени

Поезия на тревата и Таро под терасата

Щраусът на Нора Ампова или защо изкуството е вечно

Кристиано Роналдо дарява кръв на всеки три месеца

Най-коментирани

Любов в чаша кафе

Познавате ли Дида от „Диада“?

Пет книги за (не)порасналите

За контакти

  • +359 889 128 861
  • newblog@nbu.bg

Следвайте ни в

Instagram Facebook-f Tiktok Youtube
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.
Уеб дизайн от SEOMAX.bg
  • Общи условия за ползване
  • Защита на личните данни
  • Общи условия за ползване
  • Защита на личните данни
Бисквитки

За да осигурим най-доброто изживяване, използваме технологии като "бисквитки" за съхраняване и/или достъп до информация за устройството. Съгласието за тези технологии ще ни позволи да обработваме данни като поведение при сърфиране или уникални идентификатори на този сайт. Несъгласието или оттеглянето на съгласието може да се отрази неблагоприятно на определени функции и характеристики.

Функционални Always active
Техническото съхраняване или достъпът са строго необходими за легитимната цел да се даде възможност за използване на конкретна услуга, изрично поискана от абоната или потребителя, или единствено с цел да се осъществи предаване на съобщение по електронна съобщителна мрежа.
Опции
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Статистика
Техническото съхранение или достъпът са необходими за легитимната цел да се съхраняват предпочитания, които не са поискани от абоната или потребителя. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Маркетинг
Техническото съхранение или достъпът са необходими за създаване на потребителски профили за изпращане на реклами или за проследяване на потребителя на даден уебсайт или на няколко уебсайта за подобни маркетингови цели.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Настройки
{title} {title} {title}
Няма резултат
Вижте всички резултати
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
    • Професия Студент
    • Гласът на университета
    • Смелите млади
    • ДепартаментЪТ
    • Нрави и Обичаи
  • АrtTube
    • ЧитаТел
    • КиноEкран
    • АванСцена
    • сТИх и разкАЗ
    • AртStreet
    • Музика
  • LifeStyle4U
    • (Не)удобнияТ стол
    • ИзВКУСтвото на храната
    • Бъди позиТИвен
    • Мода
    • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
  • Нрави и Обичаи
  • ДепартаментЪТ
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • Професия Студент
  • АrtTube
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • LifeStyle4U
  • (Не)удобнияТ стол
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Бъди позиТИвен
  • Мода
  • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Новини4U
  • ОбразоваНИЕ
  • Нрави и Обичаи
  • ДепартаментЪТ
  • Гласът на университета
  • Смелите млади
  • Професия Студент
  • АrtTube
  • ЧитаТел
  • КиноEкран
  • АванСцена
  • сТИх и разкАЗ
  • AртStreet
  • Музика
  • LifeStyle4U
  • (Не)удобнияТ стол
  • ИзВКУСтвото на храната
  • Бъди позиТИвен
  • Мода
  • Бекстейдж
  • ПоПътя
  • Студентско радио
  • АрхивиТЕ
  • ФотоГалерия
  • Нашите Автори
  • Кои сме ние
  • Нашите Автори
  • ФотоГалерия
  • АрхивиТЕ
  • Нашите Автори
  • ФотоГалерия
  • АрхивиТЕ
Instagram Facebook-f Tiktok Youtube