„Ако Земята беше една държава, Истанбул щеше да е нейна столица“, Наполеон Бонапарт
Текст и снимки: Селин Ариф
Истанбул е град, в който човек би искал да се изгуби сред аромата на най-различни сладки изкушения и подправки, който се носи по улиците. Погледът се губи в лазурния цвят на Босфора и небето, които опасват огромната площ на мегаполиса. При последното си пътуване до Истанбул събрах поредна доза емоции, които ще споделя с вас. Надявам се, програмата на моето на моето истанбулско приключение да ви е полезна и да не ви остане и минута скука в тази люлка на цивилизациите и различните култури.
Отседнахме в хотел Dosso Dossi Hotels & SPA Golden Horn, който се намира в европейската част на града и е близо до основните забележителности. За разглеждането им ви съветвам да се възползване от Istanbul Tourist Pass, с който можете да спестите доста. Ние избрахме тридневна оферта, която ни даде възможност за посещение (в избрания период) на голям брой забележителности, с включен гид към обиколките. В града се придвижвахме основно с градски транспорт, като еднократното билетче в автобусите струва 1,50 лв. Плащахме електронно с карта на валидатор, който стои до шофьора на автобуса.
Всички пътища водят към площад Таксим
В деня на нашето пристигане решихме да посетим сърцето на съвременен Истанбул, площад Таксим. Площадът е оживен 24 часа в денонощието. Атракция за нас беше новопостроената джамия, носеща името на площада, която може да побере едновременно 3 000 богомолци. Изкушихме се и от вкусните печени кестени, които предлагат на всяка крачка. После се запътихме към Истиклял, един от най-големите и известни булеварди в страната. Много от сградите край него някога са били жилищни, но днес повечето са заети от модин бутици, музикални магазини, художествени галерии, кина, театри, библиотеки, кафенета, пъбове, нощни клубове с музика на живо, хотели, исторически сладкарници, шоколатиери, ресторанти и непрекъснато нарастващ брой представителства на международни вериги. Атракция са и чаровните ретро трамваи, които са винаги пълни. Докато се разхождахме по булеварда попаднахме и на църквата „Св. Антоний от Падуа”, която е духовен център на католическата общност в Истанбул.
Кулинарните изкушения в Истанбул са много и вече доста гладни и се запътихме към Босфора и алеята, събрала заведения предлагащи най-разнообразна храна. Разходихме се и по тесните улички в близост, за да усетим повече от атмосферата на града.
Изобилие от злато и кристал в резиденцията на Ататюрк
През втория ден от престоя си в Истанбул решихме да посетим най-големия дворец в Турсия „Долмабахче сарай“, от които се е управлявала Османската империя от 1856 до 1922 г. Шест султана са живели в двореца до отмяната на халифата през 1924 г. Сградата е използвана и от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк като президентска резиденция. В една от стаите Ататюрк прекарва последните си дни и пише някои от най-важните си трудове. Тя е запазена така, както я е оставил. Дори стрелките на часовника са спрени в мига на последния му дъх.
Дворецът е изграден от злато и кристал. В него може да видите прочутото кристално стълбище и най-големия в света кристален полилей, който тежи над 4,5 тона и има 750 крушки.
След толкова много злато и изобилие от красота се насочихме към следващата ни дестинация – небостъргачът „Сапфир“. Разбира се, колкото и да е висока една сграда няма как да се види целостта на такъв мегаполис като Истанбул, но определено си заслужава да се разгледа от 261 м. височина.
След високото решихме да се потопим в дълбокото
Посетихме Аквариум „Sea Life“, който се намира в търговския център Форум Истанбул. Този обществен аквариум е направен по забележителен начин и е един от най-големите стъклени басейни в Европа. В него могат да се видят най-различни водни обитатели. Аквариумът предлага интерактивен декор, комбиниран със звукови ефекти, за още по-впечатляващо въздействие.
Космополитен Истанбул, в който всичко е история.
В последния трети ден от нашия престой в този космополитен град посетихме емблематичната забележитулност на Истанбул Топкапъ сарай.
Дворецът, от който се е управлявала Османската империя близо 400 години! Интересно е, че всички скъпоценности в него са запазени непокътнати – дрехи, доспехи и дори кухненската посуда е изложена в автентичния си вид. Представяте ли си, че в кухнята на Топкапъ Сарай са готвили храна за 4 000 души дневно!
Разходихме се из старата част на Истанбул и разгледахме джамията „Султан Ахмед“ и църквата „Св. София”, която вече е със статут на функционираща джамия и затова посещенията в нея са ограничени.
Не пропуснахме и задължителната разходка с корабче по Босфора, благодарение на Istanbul Tourist Pass, които организираха всичко, включително транспорта от хотела до пристанището и обратно. Въпреки краткото време прекарано в този град, Истанбул се нарежда сред любимите ми места! Атмосферата, храната, историята му и не на последно място любовта на хората към животните оставиха голям отпечатък у мен.
Това, че се намирам в чужда страна, без дори да знам езика не ми попречи да усетя уюта и топлината на местните. Трябва да се имате предвид обаче езиковата бариера, която се усеща в Турция, тъй като голяма част от населението не говори добре английски език.