Автор: Бистра Томова, New Blog 4U
Снимки: Бистра Томова, Дина Ненчева, yana.photolady, Pinterest, club.bozhur
Тропот на копита, цвилене, тихо пръхтене, хрупкане на моркови, фолклорни ритми – така звучи празникът, посветен на конете. Тодоровден е празник на ръба на времето, ден, изпълнен с обредност, история, доза мистичност, веселие. Празник, в който главен герой е конят – животното, въплътило в себе си сила, чистота, свобода.



Краят на зимата, началото на пролетта
Тодоровден винаги се провежда съботата след Сирница (Прошка). Седмицата след Сирница е началото на големия Великденски пост, отбелязващ края на зимата и началото на пролетта. Дните от първата седмица на Великденските пости са изпълнени със забрани, но хората вярват, че тяхното спазване ще доведе до благополучие и положителни промени. Всеки ден от тази седмица, наричана още Тодорова неделя, има свое име (,Чист, Пъсти Понеделник/Кукеровден’’, ,,Чърн/Черен/Сух/Глух вторник’’, ,,Луда/Разполовена сряда’’, ,,Вироглав четвъртък’’, ,,Черен/Шамотен петък’’) и съответно определени традиции и обреди.
Седмицата започва със строг тридневен пост (Тримиро), а някои от обичаите по време на Тодоровата неделя включват ритуално миене на съдовете, почистване на къщите, палене на огньове за прогонване на злите сили, приготвяне на обредни печива, ритуали за плодородие и против суша, за плодовитост, за здраве на домашните животни.
Именно с Тодоровден завършва седмичният цикъл на Тодорова неделя. Минали са най-трудните дни и вече може да се погледне към пролетта, към Възкресението, към празнуването. На Тодоровден човек вече може да се весели, да празнува. Започват конните надбягвания, избира се най-бързият кон, приличащ на коня на свети Тодор. На места се вярва, че свети Тодор се явява на празника като страшен ездач на бял кон, обикаля селата и удря с тоягата си всяка жена, нарушила забраните за седмицата (много от забраните се свързват именно с жените).
На Тодоровден се месят и освещават хлябове, украсени с фигурки на малки кончета, на конска глава, на цветя, приготвят се обредни печива във формата на подкова. Хлябът се раздава на близки и съседи за здраве на конете и плодородие на нивите, слага се и в зобта на животните, за да бъдат здрави през цялата година. Трапезата е празнична, но постна.


Кушиите – демонстрация на ергените
По изгрев слънце на Тодоровден мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с цветя, мъниста и пискюли, а след това ги отвеждат на водопой. След водопоя идва ред на конните надбягвания (кушии). Състезанието се гледа от цялото село и е изпълнено с много вълнение. Конят победител от кушията се награждава с венец и юзда, а ездачът му с риза или кърпа. Двойката победител, заедно с другите участници в надбягването, обикалят по домовете и честитят празника във всяка къща. Обиколката на селото завършва в двора на стопанина, където се танцува празнично хоро. Чрез конните надбягвания се извършва и своеобразна демонстрация на мъжките качества на ергените – участието в кушиите е признание, че са готови да встъпят в брак.












